Kilowatt Saat (kWh) Nedir ? – Solar 101

/ / Blog
Kilowatt Saat

KiloWattsaat (kWh) Nedir?,

Bir cihazın veya bir santralerin bir saat içerisinde gerçekleştirdiği tüketim veya üretimi göstermektedir. Örneğin 10 kWh saat söylemi bir saat boyunca sürekli 10 kW güç kullanımı anlamına gelmektedir. Uluslararası Birim Standartı’nda belirtildiği üzere 1 kWh, 3600 kilojoule’e eşittir. Evlerimize gelen elektrik faturalarımız da kWh birimi üzerinden hesaplanır. Faturalarınızda yer alan tüketim miktarı kısmı size bu sayıyı gösterir. Bahsettiğimiz hesaplamadan yola çıkarak da evlerinizdeki elektrikli cihazlarınızın kaç kWh tüketim gerçekleştireceklerini hesaplayabilirsiniz.

Kwh Nasıl Hesaplanır?

Kwh Nasıl Hesaplanır? Elektrik ile çalışan bir cihazınızın ne kadar tüketeceğini gelin detaylı hesaplayalım. Diyelim ki telefonunuzu bir saat boyunca 60 W güç ile şarj edeceksiniz. Bir güç birimi olan Watt’ın bir saatlik tüketim birimi Wattsaat’tir. 

Ek olarak, 1 KiloWatt 1000 Watt a eşittir. O zaman telefonunuzu şarj edebilmek için ne kadar elektrik tüketimi gerçekleştireceğinizi şöyle hesaplayabilirsiniz. 

KiloWatt Hesaplama Formülü:    kWh =[ Watt Zaman (saat)]1000

Yukarıdaki formüle göre hesaplama gerçekleştirirseniz, 60 Watt lık bir güç ile bir saatlik şarj işleminiz sonucunda 0,06 kWh tüketim gerçekleştirmiş olursunuz.

1 kW Kaç kWh Dir?

KiloWattsaat (kWh) bir saatte yapılan enerji üretim veya tüketim miktarını ifade eden birimdir. 1 kWh saat bir saat boyunca sürekli olarak 1 kW güç kullanımını gösterir.

1 kWh Elektrik kaç TL?

1 Kwh Elektrik Kaç TL Sorusunun cevabı; Evlerinizde gerçekleştirdiğiniz elektrik tüketimine karşın kaç TL fatura ödemeniz gerektiğini nasıl hesaplıyoruz peki? 

Bu hesabı yapabilmek için 2 ayrı bilgiye ihtiyaç vardır: 

  1. kWh cinsinden elektrik enerjisi tüketim miktarı
  2. Elektrik Birim fiyatı 

İlk başlıklarımızda verdiğimiz hesaplamalar kullanılarak ilk maddede yazılan kWh cinsinden tüketim miktarınızı artık bulabiliyoruz. Peki ikinci maddede yer alan elektrik birim fiyatını nasıl bulacağız? Elektrik birin fiyatları (elektrik tarifeleri), Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından her yıl 4 kere olacak şekilde 3 aylık çeyrekler ile yayınlanır. Güncel elektrik birim fiyatları EPDK tarafından yayınlandıktan sonra takip eden 3 aylık süreç içerisinde geçerli olur. Bu fiyatlara elektrik fiyatları sayfasından EPDK websitesinde ulaşılabilir.

Güneş enerjisine geçmeyi düşünüyorsanız ya da sadece enerji tüketiminizi nasıl azaltacağınıza dair bazı öneriler arıyorsanız, muhtemelen kilowatt-saat terimi ile karşılaştınız.

Ama tam olarak kilovat saat nedir ve neden bu kadar önemlidir?

İlk olarak sıklıkla karıştırılan güç ve enerji terimlerinden bahsedelim. Güç, birim zamanda harcanan enerjidir, en yaygın birimi Watt’tır. Her elektronik cihazın bir gücü, yani Watt’ı vardır ve ne kadar yüksekse o kadar çok elektrik harcar. Kilowatt (kW) birimi, bir elektrik devresinde taşınan gücü ölçmeye yarar. (1000 W = 1 kW)

Kilowatt saat (kWh), belirli bir süre boyunca ne kadar enerji kullandığınızın bir ölçüsüdür. 3000 Watt’lık bir makine 5 saat çalışırsa 3000 Watt x 5 saat = 15.000 Wh = 15 kWh enerji harcar. (1000 Wh = 1 kWh) Her ay elektrik için ne kadar ödeme yapacağınızı belirler, çünkü elektrik dağıtım şirketi sizi kWh başına maliyet esasına göre faturalar.

Güneş enerjisi santralinizi tasarlarken Kilowatt saat tüketiminizi baz alıyoruz.

Kilowatt saat kullanım bilgisi olmadan tasarlanan sistem, tüm enerji ihtiyacınızı karşılamak için çok küçük veya çok büyük olabilir. Bu yüzden kilowatt saatlik kullanımınızı sistem tasarım sürecinde başlangıç ​​noktası olarak kullanıyoruz.

Ayrıca, gelecekte kullanımınızın artıp artmayacağını da dikkatlice değerlendiriyoruz. Çocuk sahibi olmayı, mülkünüzde bir yenileme yapmayı veya bir elektrikli araç satın almayı planlıyorsanız, kWh kullanımınız artacaktır. Buna ek olarak binanızın konumu, çatınızın alanı ve faturanızdaki sözleşme gücü fizibilite proje planınızın diğer yapı taşlarını oluşturuyor.

Ücretsiz fizibilite çalışması ve teklif almak için bize sosyal medya ve solarcati.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

Blog güncellemelerini alın

TOP