Güneş Paneli Ne İşe Yarar?
Günümüzde enerji kaynaklarının hızla tükenmesiyle yenilenebilir kaynaklara yönelim artmış durumda. Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan güneş enerjisi ile büyük avantaj ve tasarruflar elde edilebiliyor. Güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren güneş panelleri yaşam alanlarında artık kullanılabilir. Peki güneş enerjisi nedir? Güneş paneli ne işe yarar?
Güneş Paneli Çalışma Prensibi
Güneş paneli çalışma prensibi temelde güneş ışınlarının emilerek doğru akım üretilmesine dayanır. Elde edilmek istenen enerji miktarı ve kullanım türüne göre seri bağlanmasıyla elektrik enerjisine çevrilmektedir.
Güneş panelinden elektrik elde edilmesi şu şekilde gerçekleşmektedir:
- Güneş panelleri, içerdikleri silikon fotovoltaik hücrelerle güneş ışığını emer. Güneşten gelen foton adı verilen enerji paketleri alınarak ışık enerjisi elektriğe dönüştürülür. Güneş paneli çalışma prensibi bu fotovoltaik (PV) etkiye dayanmaktadır.
- Güneş ışınlarının panele çarpmasıyla doğru akım oluşur ve PV hücreler çalışır.
- Doğru akım direkt olarak evin içerisinde kullanılamadığı için eviricilere iletir.
- Elektronların harekete geçmesiyle panelde elektrik akışı başlar.
- Solar kablolar doğru akımı solar invertere iletir, sonraki aşamada inverter doğru akımın alternatif akıma çevrilmesini sağlar.
Güneş Paneli Çeşitleri
Monokristal Güneş Paneli
Monokristal güneş paneli, silikon yapısındaki saflık sayesinde güneş enerjisinden en verimli elektrik üreten güneş panelleridir. Güneş enerjisi siteminin kurulacağı alanlarda diğer güneş paneli çeşitlerine göre daha çok güce sahip olan ürün olarak bilinir. Bu sebeple fiyatları diğer güneş paneli çeşitlerine göre daha yüksektir. Ömürleri diğer güneş paneli çeşitlerine göre daha uzun olduğundan tek seferde yapılacak yatırım maliyeti kısa vadede karşılığını verir.
Polikristal Güneş Paneli
Polikristal güneş paneli, güneş enerjisi sisteminde en çok tercih edilen güneş paneli çeşididir. İçerisindeki silikon saflığının daha düşük olmasından dolayı Monokristal güneş paneli çeşidine göre verimlilik oranı daha düşüktür. Polikristal güneş panelleri maliyet bakımından da bu sebeple Monokristal güneş paneli çeşidine göre daha uygun kalmaktadır.
İnce Film Güneş Paneli
İnce film güneş paneli, verimliliği en az güneş paneli çeşidi olduğundan piyasada az tercih edilmektedir. Çok alan gerektirmesi, olumsuz hava şartlarına karşı dayanıksız olması İnce film güneş panellerinin olumsuz özelliklerindendir. Bunların yanında ince film güneş panelleri şık görüntüsüyle özellikle tasarım için tercih edilmektedir.
Esnek Güneş Paneli
Esnek güneş paneli, çok sayıda kullanım çeşitliliği sağlayan dayanıklı ve kırılmaz panellerdir. Tercihe göre monokristal veya polikristal özelliğe sahip olabilirler. Esnek güneş panelleri oldukça hafiflerdir ve montajı kolaydır. Hafifliği sayesinde taşınabilir kullanıma uygundur, eğimli alanlarda rahatlıkla kullanılabilir. Şarjlı araçlar, otopark gölgelikleri, yat ve tekneler, otobüs durakları gibi alanlarda kullanabilmektedir.