Güneş Enerjisi Efsane ve Gerçekleri

/ / Blog
Güneş enerjisi

Güneş enerjisi hızla büyüyen bir alandır ve haliyle gerçeklik payı olmayan birçok efsane vardır. En yaygın doğru bilinen yanlışlardan bazılarını sizinle paylaşıyoruz:

güneş enerji panelleri

EFSANE: Güneş panellerinin üretimi, ömür boyu ürettiklerinden daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar.

GERÇEK:  30 yıllık bir sistem ömrüne sahip olduğunu varsayarsak, güneş sistemleri kirlilik ve sera gazı içermeyen elektrik üretiminden 26 ila 29 yıl net gelir sağlayacaktır. Bu nedenle, enerji üretiminin 1 ila 4 yıl süren bir yatırımı için PV sistemleri 30 yıl veya daha fazla temiz enerji sağlayabilir.

  • EFSANE: Güneş enerjisi üretimi, güneş enerjisi kullanımında tasarruf edilenden daha fazla kirliliğe neden olur.

GERÇEK: Tipik bir evin elektrik ihtiyacının yarısını karşılayan bir güneş enerjisi sistemi havadan yaklaşık yarım ton kükürtdioksit kirliliğini ve 272.16 kg  azot oksitleri ortadan kaldıracaktır. Buna karşılık, imalat sürecinde üretilen kirleticiler asgari düzeydedir ve büyük ölçüde geri dönüştürülür. Ortalama olarak, güneş enerjisi ile 1000 kWh elektrik üretmek, yaklaşık 8 kilo kükürtdioksit, 5 kilo azot oksit ve 1.400 kilogramdan fazla karbondioksit emisyonunu azaltır. Güneş enerjisi, açıkça mükemmel çevresel faydaları olan akıllıca bir yatırımdır.

  • EFSANE: Güneş, yaygın kullanım için çok pahalıdır.

GERÇEK: Güneş enerjisine geçmek, herhangi bir ev sahibinin yapabileceği en iyi yatırımlardan biridir. Düzgün tasarlanmış ve monte edilmiş bir güneş enerjisi sistemi, garantili yılda %12 ila %15 getiri oranı olan bir yatırıma eşdeğerdir. Bu yatırım değeri fayda oranı arttıkça artar. Güneş enerjisi sistemleri gibi enerji tasarrufu sağlayan cihazlar mülkünüze muazzam değer katar. Güneş fotovoltaik teknolojileri, piyasaya sunulduğundan beri her yıl fiyatları düşüş gösterdi. Yakılan her tonda daha pahalılaşan ve daha az bulunan petrol, gaz ve kömür kaynaklarının tam tersidir. Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığı, 2007-2030 döneminde, binalar tarafından üretilecek olan 27.4 milyar kW/h ‘in %78’inin güneş fotovoltaik sistemlerden geleceğini öngörüyor.

Güneşe karşı olan argümanların çoğu eski veya yanlış bilgilere dayanmaktadır.

  •  EFSANE: Akülerde ürettiğim fazla enerjiyi depolayacağım.

GERÇEK: Neredeyse tüm modern güneş paneli sistemleri şebekeye bağlı. Sisteminiz gün boyunca güç üretir ve şebekeye geri beslenir. Ay sonunda yapılan üretim ve tüketim mahsuplaşması ile fazla ürettiğiniz elektrikten gelir elde edersiniz. Bu şebekeye bağlı yöntem, ev sahipleri için en uygun olandır. Bataryalar, şebeke bağlantısı olmayanlar için bir seçenektir. Ülkemizde şebekeye bağlı bölgelerde batarya kullanımı yasaklanmıştır. Bunun nedeni işçiler sorun gidermeye çalışırken üretilen elektriği kablolara iletmenin güvenli olmamasıdır, invertörünüz elektrik kesintisini algılar ve sisteminizi kapatır.

  • EFSANE: Güneş panellerim soğuk kış havalarında çalışmaz.

GERÇEK: Güneş panelleri, panellerin maruz kaldığı güneş ışığı miktarına göre güç üretir, bu nedenle sıcaklıktan etkilenmezler. Aslında, güneş panellerinin, aşırı sıcak sıcaklıkların aksine, daha soğuk havalarda daha iyi çalıştığını bilmek sizi şaşırtabilir. Kışın güneşli ama soğuk günleri, sıcak bir yaz günüyle karşılaştırılabilir miktarda güneş enerjisi üretebilir. Dünyanın 1 numaralı güneş enerjisi üreticisi olan Almanya, güneş kaynaklarında Alaska’ya eşittir.

  • EFSANE: Güneş panelleri sürekli bakım gerektirir.

GERÇEK: Güneş panelleri hareketli parçalara sahip değildir ve sürekli bakım gerektirmezler. Tipik olarak öneri, panelleri yılda bir kez hortumlamaktır. Bu günlerde güneş enerjisi sistemleri, elektrik üretimindeki herhangi bir düşüşü anında görmenize olanak tanıyan izleme yazılımıyla birlikte gelir. Çoğu zaman kurulumcunuz da izleme sisteminize bağlı olduğundan, bazen sizden önce bir panelin güç çıkışındaki düşüşlerin farkında bile olabilirler!

  • EFSANE: Güneş panelleri çatımın sızmasına, bozulmasına veya çökmesine neden olacaktır.

GERÇEK: Aslında güneş panelleri kapladıkları kısmı korurlar. Eğer çatıda onarılması gereken bir sorun varsa, paneller kolayca çıkarılabilir. Çoğu güneş panelleri doğrudan çatıya değil, monte edilmiş bir korkuluk sistemine bağlanır. Kurulumcular, boşlukları doldurmak için sızdırmazlık maddeleri ekler ve genellikle bağlantılar metal “yanıp sönen” veya ekstra bir bariyer görevi gören kaplamalarla çevrilidir. Çatınız zaten sızıntı yapıyorsa veya değiştirilmesi gerekiyorsa, güneş panelleri kurmadan önce tavan onarımlarını yapmanız mantıklıdır.

Blog güncellemelerini alın

TOP