Blog Post

18 Şubat Pil Günü’ne Özel Pilin Serüveni

Pil nasıl çalışır?

Pil, kimyasal enerjinin elektriğe dönüştürülüp sürekli bir elektrik akımı sağlanmasına yarar. Anot (-) ve katot (+) kimyasal reaksiyonun gerçekleştiği iki uçtur. Bu iki ucun birbirine temasını engelleyen bir katman bulunur ve bu katmanda elektron akışı gerçekleşir.  Elektrik ile kullandığımız her şey piller sayesinde taşınabilir ve kolay kullanılabilir olur. Günlük hayatta kullandığımız basit kumanda pillerinden, araba akülerine, telefon bataryalarına hepsi aslında birer pil düzeneğidir.

Pilin serüveni

Pilin tarihi milattan sonra erken yüzyıllara kadar dayanmaktadır. Bu döneme ait, pişmiş toprak kap  içinde bakır tabaka ile çevrelenmiş demir bir çubuk bulunan sözde Bağdat pili denilen kalıntılar bulunmuştur. Pillerin asıl gelişimi ise Alessandro Volta ile başlamıştır, günümüzde 18 şubat olan Pil Günü aynı zamanda onun doğum günüdür.  İki farklı metal ve bir sıvı ile elektrik üretilebileceğini keşfetti ve bu da 1800 yılında Volta pili adı verilen pili bulmasıyla sonuçlandı. Bunun akabinde yıllar içerisinde farklı metal ve sıvılar kullanılarak farklı piller üretildi.

Çinko-karbon ve alkalin piller tek kullanımlık olarak hayatımıza girdi. Kurşun asit piller yani akü Gaston Plante tarafından 1859 yılında bulundu ve otomobillerin gelişmesine önayak oldu. Bu şekilde şarj edilebilir piller de hayatımızın bir parçası haline geldi. Teknolojinin gelişmesiyle uzun ömürlü, enerji verimi yüksek şarj edilebilir lityum bataryalar yaygınlaştı. Bataryalar birden çok pilin bir araya gelmesi ile oluşur, temelinde pildirler. Günümüzde bilgisayarlarda ve elektrikli otomobillerde lityum iyon bataryalar kullanılıyor. Uzaktan kumandalı araçlar ve robotik endüstrisinde de lityum polimer bataryalar kullanılıyor. Lityum polimer bataryalar her boyut ve şekilde üretilebiliyor, her cihazda kolay kullanım sağlıyor.

Enerji ihtiyacımız sayesinde sürekli ve sabit bir elektrik akımı arayışına girdik. Teknolojinin ilerlemesi hem endüstriyi hem günlük hayatımızı değiştirdi ve taşınabilir araçlara ihtiyacımız arttı. Piller artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Şimdi ise dünya fosil yakıtlardan uzaklaşmaya başladı ve elektrik temiz ve verimli bir enerji seçeneği oldu. Yakın gelecekte herkes kendi enerjisini üretecek ve bugün kullandığımız bütün araçları elektrik ile kullanıyor olacağız. Yani piller daha uzun bir süre gelişmeye ve hayatımızın içinde olmaya devam edecek.

Pil gününüz kutlu olsun!

E-bültene kayıt ol, sektördeki gelişmelerden haberin olsun!

*Kayıt olarak Aydınlatma Metni’ni kabul etmiş sayılırsınız.

Get 50% Discount.

Lorem, ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Exercitationem, facere nesciunt doloremque nobis debitis sint?